Logo

 
LANGUAGES:


Partners:
Banner Fjordguiding

Banner Free Spirit Sports

KAZAKHSTAN:

- Grensepassering og Almaty

7-8. Juli 2012

Fra Bishek er det kort vei til grensen til Kazakhstan. En ting har vi lært av kulturen her og det er at her gjelder det å presse seg frem og ta seg til rette. Det er slik i trafikken og overalt. Kan man snike seg forbi i trafikken så gjør man det - det er normalt og akseptert. Derfor er det ekstra deilig med motorsykkel på grensepasseringene der vi kjører forbi alle bilene og stiller oss så langt frem vi kommer. Det sparer oss trolig noen fort en time eller to for hver grensepassering der det er mye trafikk. Vi sniker oss kjapt igjennom og den Kyrgiske grensen går superkjapt og det er bare et par stempel også er vi ute på no time.

På Kazakhstansk side er det mer styr, men vi er heldige og kommer ganske kjapt igjennom her også. Mange dokumenter, stempler, sjekk av stempler osv, men vi er kjapt igjennom uten noe tull. Der var noen ekspedisjonsriggede 4wd der de omtrnet strippet ned hele bilen og hadde en grundig kontroll. Det var åpning av paneler, deksler, all bagasje ut og mye styr. Vi slapp ALT!! Vi fikk forrang i noen av køene og var egentlig bare superheldige. Takk Kazakhstan for at dere liker nordmenn og polakker :)

På grensen vekslet vi inn litt penger slik at vi skal ha til det vi måtte trenge de neste dagene. Veien til Almaty er en 230km ganske kjedelig vei og er en ren transportetappe som ikke har så mye så si. Til nærmere vi kommer byen til mer fete biler dukker opp. Almaty er jo kjent for sine "supercars" og det er mye grumbiler med store motorer her. Byen er et av Asias finanssentere og det er en del folk med penger her.

Etter suksessen fra Bishek plotter vi igjen inn kursen mot Grand hotel og vi klarer å prute ned prisen ganske bra her også. På langt nær så billig som sist, men det er fremdeles billigere enn å bo på hotell hjemme. Det får gå med 1-2 netter her til litt stivere priser. Det er mørkt, mye trafikk og vi er lei og klare for en dusj etter 50-60 mils kjøring i høy temperatur i dag.

Vi tenker å sjekke livet i Almaty, men blir ganske skuffet over at det er nesten umulig å få seg en matbit litt sent og at de fleste har reist hjem og lagt seg. Vi finner en kul loungeaktig plass hvor vi får både god mat og drikke. Vi så jo at det ikke var veldig billig her, men vi hadde vel ikke regnet med at regningen skulle komme på nærmere $250,- Det virker som om at dette er en plass pene unge mennsker møtes for å kanskje bli plukket opp av en riking :) Ikke vet jeg - det var bare et inntrykk. Tidlig kveld etter en lang dag.

8.Juli 2012
Fremdeles på hotellet i Almaty og vi bestemmer oss for å bli en natt til på dette hotellet. Det er for mye styr å flytte nå. Det er bedre å bruke tiden litt effektivt til dagens gjøremål. Målet er å se om vi kan finne et sportskamera til meg. Go-Pro eller Contour er gode alternativer og googlingen gjør meg ikke veldig klok. Vi finner en adresse og gir den til taxisjåføren som kjører litt rundt omkring mens han snakker med sentralen. Underveis så bryter bilen sammen og han må til å skru på gassanlegget han har montert. Vi holder oss litt på avstand i tilfelle hele greia går i lufta. Siden vi ikke finner den butikken vi egentlig skulle finne så får vi ham til å kjøre oss til et magasin/shoppingsenter med store elektrobutikker. De kan ikke hjelpe med sportskamera, men de har mye vanlige videokameraer. Fristelsen er stor til å bare kjøpe et av dem og bruke det så lenge det går. Men det varer nok ikke lenge med store vibrasjoner, sand og fuktighet.

Etter noen forsøk i ulike butikker er der et lyst hode som sier at det får vi på sportsmagasinet som ligger 300meter i samme gate og bare å fortsette i samme retning. Vi fyker avgårde og når vi kommer inn lyser et rack med Go-Pro mot oss!! Jeg pruter på meg 10% avslag, kjøper noen ekstra fester til kameraet og er fornøyd med det. Det ble noe dyrere enn fra USA, men rundt samme priser som hjemme tenker jeg. Greit nok - det er nå jeg trenger det og ikke i USA eller hjemme. Det får være greit, selv om jeg liker en god deal.

Vi får handlet noen ekstra minnekort og tar en taxi tilbake til hotellet for å skrive reisebrev og planlegge morgendagen. Det ligger an til at vi kjører mot en Canyon som skal ligge ca. 250km øst for Almaty. Det skal være veldig fint der, men jeg er litt usikker på om jeg skal bruke tiden på det. det er bare en uke til jeg må være i Russland og noen hundre mil herfra!

Morgendagen vil vise det :)

 

 c